Friday, December 8, 2023

منتصرالملک

 از انستاگرام لاهیجان من وتو

دبستان منتصرالملک (حقیقت )

تاسیس 1284 شمسی



در کتاب گیلان در گذرگاه زمان از مدرسه‌ای به نام مدرسه ملی حقیقت لاهیجان یاد می‌شود که سال ۱۲۸۶ خورشیدی «به مدیریت صحت‌السلطنه تحویلداری دایر شد که اداره امور مدرسه بعد از او به شکرالله‌خان مهربان محول گردید.» این مدرسه، چنان که اشاره شد، مدرسه‌ای ملی بود و «نکته قابل ذکر این است که بانیان مدارس ملی نه تنها دنبال نفع شخصی نمی‌رفتند و منظور مادی نداشتند، بلکه تا حدی وجود خویش را که می‌بایست اصولاً صرف امور زندگی و تلاش معاش کنند تبرعاً و بدون هیچ‌گونه توقع و پاداش و چشم‌داشت، وقف خدمت به فرهنگ می‌ساخته و کسب شهرت و اعتبار و نیک‌نامی و افتخار را از طریق پرورش استعدادها و تهیه وسایل بیداری افکار، جستجو می‌نموده‌اند. مدارس ملی مذکور که به سعی و اهتمام افراد نیکوکار تأسیس می‌یافت، نه درآمد منظمی داشت و نه از طرف دولت و وزارت معارف کمکی به آن‌ها می‌شد. آن‌ها می‌بایست با بودجه شخصی و از راه دریافت شهریه و اعانات، اداره شوند. چنان‌چه از طرف حکام و فرمانداران دانش‌دوست، مساعدت‌هایی به عمل می‌آمد توفیق بیشتری در توسعه تشکیلات فرهنگی حاصل می‌گشت وگرنه منبع مالی، منحصر به همان وصول شهریه، اعانات و عایدات نمایش‌هایی راوی می‌افزاید که «تحصیلات مدارس، اگرچه برنامه منظم و مرتبی مانند امروز نداشت و توقف شاگرد در یک کلاس یا ارتقا آن به کلاس بالاتر، به حکم امتحانات آخر هر سال تحصیلی متداول نبود. اما توجه و علاقه و سختگیری مربیان و آموزگاران به اندازه‌ای بود که شاگرد جرأت لاابالیگری و بی‌بندوباری به خود نمی‌داد. زیرا هم از مربیان و آموزگارانش حساب می‌بردند و هم از اولیایش و لذا از بیم شرمندگی و سرافکندگی در بین هم‌سن‌وسالانش، تن به کار و کوشش می‌داد تا از کاروان علم و دانش عقب نماند. اولیای مدارس، پای بزرگان علم و ادب را به عنوان تشویق محصل به مدرسه می‌کشاندند تا مدارج تحصیلی، میزان استعداد و فراگرفته‌های محصلین را ارائه دهند.» البته دو مدرسه دولتی به نام‌های ابتدایی و دوشیزگان هم در لاهیجان داشتیم که اولی را یوسف خان دبیرالسلطان مدیریت می‌کرد و بر دومی که مخصوص دختران بود خانمی به نام افسرالدوله نظارت داشت.

مجله فرهنگي و اجتماعي لاهیجان

. این مدرسه بر سر تقاطع دو کوچه، که اول کوچه بحیی آباد بود. در انتهای کوچه ای که از تازه بازار شروع و از جلوی مسجد اکبریه میگذشت تا سر کوچه یحیی آباد میرسید و کوچه دیگر از بین حمام گلشن و چهار پادشاه شروع و در دهنه کوچه یحیی آباد با کوچه اولی میرسید. مدرسه حقیقت که در زمان ما به مدرسه منتصرالملکی هم خوانده میشد بر سر این سه راهی واقع بود. ۱- پیرعلی کوچه ۲- کوچه منتصرالملک ۳- یحیی آباد کوچه.


میرزا اسدالله خان منتصرالملک از رجال متنفذ لاهیجان در عصر مشروطیت  بود،وی در زمره رهبران مشروطه خواه انزمان لاهیجان بشمار میرفت و دارای معلومات بود ،دو دوره به نیا بت حکومت لاهیجان منصوب شد و از پیشگا مان علم نوین در نواحی شرق گیلان بود. از جمله اقدامات ماندگار وی تاسیس اولین دبستان به سبک نوین در لاهیجان بنام دبستان حقیقت میباشد که در ان عصر سرو صدای زیادی بپا نمود،


 

No comments:

Post a Comment